13-2 Mini-seminar To SCORM or not to SCORM - Vier kandidaten voor het bestuur

 
 
Foto van Isabelle Langeveld
13-2 Mini-seminar To SCORM or not to SCORM - Vier kandidaten voor het bestuur
door Isabelle Langeveld - donderdag, 24 januari 2013, 09:27
 

Op 13 februari houden we onze jaarlijkse Ledenvergadering. Na het officiële deel houden we een mini-seminar over de prangende vraag To SCORM or not to SCORM?

Locatie: La Vie, Utrecht

Tijd: 14:30 tot 18:30 (incl borrel en hap)
 

SCORM?

Veel Moodle-installaties worden primair gebruikt als platform om een e-learningmodule af te spelen. Dit kan een simpele iets verrijkte doorklik-Powerpoint zijn, maar ook een hoog interactieve, multimediale game-achtige beleving, gemaakt in een fancy authoring tool. De module wordt geëxporteerd als een SCORM-pakket waardoor het op elk leerplatform is af te spelen.
De keuze voor SCORM houdt vaak meteen een keuze in voor een individueel gerichte instructiestrategie met automatische feedback. Is Moodle daar nu voor bedoeld?
Waarom niet Moodle gebruiken zoals het bedoeld is? Gebruik een Les voor de theorie, Forums voor verdieping, een Wiki voor samenlerend produceren? Maak zelf goede opdrachten en zet de cursisten daarmee aan het werk in plaats van tienduizenden euro’s in een module te investeren.

Wat te doen?

We hebben twee deskundigen gevraagd ons een basis aan te reiken om hierover na te denken. Marion de Groot (Cirquest, onder klein voorbehoud) kan heel helder uitleggen wat SCORM is en waar je aan moet denken als je zo’n pakket maakt en in Moodle publiceert.
Peter Meerman (ISM Learning) gaat met ons in gesprek over de voor- en nadelen. Je keuze is afhankelijk van de eisen en wensen rondom kosten, doorlooptijd, complexiteit, onderhoudbaarheid en herbruikbaarheid van de inhoud.
Beiden laten enkele voorbeelden zien van in SCORM verpakte modules. Daarna gaan we in discussie en we maken het concreet door een paar cases te behandelen.

Je gaat naar huis met een mentale checklist waarmee je de vraag To SCORM or not? beter kunt beantwoorden voor jouw organisatie of klanten.

Nog geen idee wat SCORM is? Op Scorm.com wordt het uitgelegd. En op Moodle.org meer over SCORM en Moodle.
 

Meld je aan

Wil je komen, ga dan naar de site www.ned-moove.nl en meld je aan voor de cursus Leden Ned-Moove.
Waarschijnlijk heb je al een account op de site. Log in (vraag als nodig een nieuw wachtwoord op). Als we je als lid hebben geadministreerd, is dat al ingevuld in je profiel. Je kunt je dan aanmelden in de cursus voor Leden. Kennen we je niet als lid, maar wil je dat wel worden, klik dan op Lidmaatschap en maak een account aan.
Deze middag is alleen voor leden. Je mag de vergadering skippen en alleen naar het seminar komen.
 

Vier kandidaten

Naast terug- en vooral vooruitkijken naar de plannen voor 2013 staat de verkiezing van nieuwe bestuursleden op de agenda. We hebben drie vacante plaatsen en vier kandidaten, dus we hebben echt te kiezen: Sebastian Berm van SebSoft, François Walgering van CLS Benelux, Marcel de Leeuwe van Leerbeleving en Janneke Louwerse, docent Nederlands. Zij zullen zichzelf voorstellen in de cursus voor leden.
Het Jaarverslag en de financiële stukken staan ook in de cursus als je ze tevoren wilt lezen.